ciągłość funkcji
Karina: czy ktoś mogłby mi pomóc i wytłumaczyc jak sprawdzić ciągłość funkcji z def Cauche'go i Heinego
mając np taką funkcję f(x)=x4+1. Być może to bardzo proste, ale ja nie wiem jak się za to
zabrać.
21 lut 14:43
Artur z miasta Neptuna:
definica ciągłości Heine'go nie jest łatwa do wytłumaczenia ... ów definicję używa się
przedewszystkim do udowodnienia, że f(x) nie jest ciągła w punkcie x=x0
Def Cauchy'iego (nie wiem czy dobrze ją pamiętam) na ciągłość w punkcie x=x0
∀ε>0 ∃δ>0 ∃xn ∊ Df |xn − x0| <δ ⇒ |f(xn) − f(x0)| < ε
chyba bez ten kwantyfikatora ∃xn ∊ Df powinno być.
21 lut 14:49
Man in black: Zamiast ∃ powinno być ∀
21 lut 14:51
Karina: ∀x∊Df∀ε>0∃δ>0∀y∊Df |x−y|<δ⇒|f(x)−f(x)|<ε no ja mam taką ale oznaczenia nie są aż
tak bardzo istotne
21 lut 14:54
Man in black: Żartujesz...
21 lut 15:01
Karina: co żartuje? czy ja sobię wezmę δ, ε, a,k, czy żabę to wszystko jedno. mają się zgadzać
kwantyfikatory i idea całej definicji przynajmniej w moim odczuciu. Jak kogoś uraziłam, albo
źle myslę to sorry.
21 lut 15:05
Artur z miasta Neptuna:
wybieram x∊Df
wybieramy ε>0
|f(x)−f(y)| = |x4 + 1 − y4 − 1| = |x4 − y4| = |(x2 − y2)(x2 + y2)| =
= |(x − y)(x+y)(x2 + y2)| = |(x − y)|*|(x+y)(x2 + y2)| < δ*|(x+y)(x2 + y2)|
= (*)
i teraz robiłbym coś co może się nie spodobać i wychodzą niezłe 'krzaczory'
21 lut 15:12