wielomiany
ewelina *: Wielomiany:
1)
Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x)=(x2+2x−4)2010 − (1−x−x2)2009 jest równa:
a)2 b)4019 c)0 d)2010*2009
21 lut 14:42
ewelina *: tam jest 2010 i 2009 do potęgi
21 lut 14:42
Man in black: Oblicz sobie sama: W(1)=?
21 lut 14:42
konrad: robisz podstawienie x=1 i obliczasz
21 lut 14:43
ewelina *: 2 ?
21 lut 14:47
konrad: tak
21 lut 14:49
ewelina *: a ten wielomian:
x3+3x+4=0
mógłby ktoś rozwiązać
21 lut 14:54
ewelina *: prosze o pomoc
21 lut 15:02
Janek191: x3 + 3x + 4 = 0
Liczba x = −1 jest pierwiastkiem równania,bo
−1 −3 + 4 = 0
Wykonujemy dzielenie:
x2 −x + 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + 3x + 4) : (x +1)
−x3 −x2 +3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
.... − x2 + 3x
..... x2 + x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
............ 4x + 4
.......... − 4x − 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
................ 0
Rozwiązujemy równanie
x2 − x + 4 = 0
delta = 1 −4*1*4 = − 15 < 0
To równanie nie ma rozwiązania.
Odp.Równanie: x3 + 3x + 4 = 0 ma jedno rozwiązanie rzeczywiste x = −1
21 lut 15:08