l
ala: Dwa okręgi o środkach A i B są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest jednocześnie styczny do
ramion tego samego kąta prostego (patrz rysunek). Udowodnij, że stosunek promienia większego z
tych okręgów do promienia mniejszego jest równy 3+2√2
21 lut 14:34
Artur z miasta Neptuna:
a gdzie ten rysunek
21 lut 14:40
Artur z miasta Neptuna:

z podobieństwa trójkątów masz
| x | | x+y | | R | | x+y | |
| = |
| −> |
| = |
| |
| r | | R | | r | | x | |
i teraz by się przydały jakieś dane z rysunku
21 lut 14:44
Ajtek: Ten kąt jest prosty

.
21 lut 14:47
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli kąt prosty ... to weź mi to narysuj ... bo nie może być to tak jak ja myślę że jest
(patrz mój rysunek)
21 lut 15:15
Artur z miasta Neptuna:
bo z tego wynika (że jest to kąt prosty), że x=r i x+y = R sprzeczne z założeniem, że są to
okręgi styczne zewnętrznie
21 lut 15:17