trygonometria
Gloksa: Ile warte jest wyrażenie: (1 − tgα * cosα)(1+tgα * cosα)?
Czy mógłby mi ktoś z Was wytłumaczyć to krok po kroku?
21 lut 14:25
Artur z miasta Neptuna:
| | sin2α | |
... = 12 − tg2αcos2α = 1 − |
| cos2α = 1 − sin2α = cos2α + sin2α − sin2α = |
| | cos2α | |
= sin
2α
21 lut 14:30
Ajtek: | | sinα | |
Wiemy że tgα= |
| czyli:
|
| | cosα | |
1−tgα*cosα=1−sinα
analogicznie
1+tgα*cosα=1+sinα
Po tych przekształceniach otrzymamy
(1−sinα)(1+sinα)=1−sin
2α,
wiemy również że sin
2α+cos
2α=1, możemy podstawić w miejsce 1:
sin
2α+cos
2α−sin
2α=cos
2α
21 lut 14:32
Man in black: ... cosα
21 lut 14:34
Man in black: Sorki, ma być cos2α
21 lut 14:34
Gloksa: ...= cos2α
Dziękuję.
21 lut 14:35
Gloksa: Dla Ajtka też dziękuję, bo jeszcze jaśniej. ; )
Boże, co ja bym bez Was zrobiła (?)...
21 lut 14:36
Artur z miasta Neptuna:
ojj ... źle mi się odjęło
21 lut 14:36
21 lut 14:37
Ajtek: Nie ma za co

.
Powalczyłabyś i rozwiązała, innego wyjścia nie ma

.
21 lut 14:37
Ajtek: Ew. do mnie na korki

.
21 lut 14:38
Gloksa: Ja jestem w Szwajcarii jako au pair i od pół roku (dziennie 3 godzinki) uczę się do matury z
matmy, którą zawaliłam rok temu z powodu jednego punktu. Ratujecie mi życie! : D
21 lut 14:43
Gloksa: Zrobię Wam przelew, jak zdam. ; P
21 lut 14:44
Artur z miasta Neptuna:
e tam przelew −−−− zaproś na narty
21 lut 14:46
Gloksa: Wychodzi drożej niż korki... : D
21 lut 14:47
Ajtek: Ale przyjemność większa
21 lut 14:48