Trójkąt
Zygmuś:
W trójkąt o bokach a=8,b=6,c=4 wpisano okrąg.Oblicz odległości środka tego okręgu wpisanego
od wierzchołków tego trójkąta
21 lut 14:10
Artur z miasta Neptuna:
| ⎧ | x+y = 4 | |
| ⎨ | y+z = 6 |
|
| ⎩ | z+x = 8 | |
z tego wyznaczysz x,y,z
później masz trójkąty prostokątne i z tw. Pitagorasa obliczasz przeciwprostokątne (przerywane
czerwone).
Powyższy układ równań wynika z podobieństwa trójkątów i jest ściśle powiązany przy wpisywaniu
okręgu w trójkąt.
21 lut 14:28
Zygmuś:
nieco przesadziłeś przyjacielu!To nie tak bezczelnie proste,jak tworkowo medialno−telewizyjna
prostytutka.Gdzie masz r ?Dalszy wywód rzeczywiście poprawny ,ale gdzie masz r
21 lut 15:05
Artur z miasta Neptuna: a co mnie 'r' obchodzi

wiem tylko że 'r' wszędzie jest 'jednakowy'
z podobieństwa wiem, że skoro mamy Δ prostokątny z (np.) przyprostokątną i przeciwprostokątną
jednakowymi do przyprostokątnej i przeciwprostokątnej innego Δ to wiem, ze te dwa Δ są
jednakowe.
21 lut 15:20
Artur z miasta Neptuna: okey ... już wiem o co Ci chodziło.
21 lut 15:23
Artur z miasta Neptuna:
no nic ... to trzeba 'na chama'
| | a+b+c | |
wzór Herona na pole Δ  P Δ = √p(p−a)(p−b)(p−c) ; gdzie p = |
| => PΔ = P{9*1*3*5} |
| | 2 | |
= 3
√15
| | 2PΔ | | 6√15 | | √15 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 8+6+4 | | 18 | | 3 | |
i już lecisz z tw. pitagorasa.
21 lut 15:34
Basia:
Zygmuś nie pozwalaj sobie. Jeszcze jeden taki wpis jak ten, który zaraz skasuję i nie
tylko nikt Ci nie pomoże, ale zostaniesz zablokowany.
21 lut 15:49