ciąg geometryczny
pepe: Iloczyn dziesięciu początkowych wyrazów o numerach parzystych rosnącego ciągu geometrycznego
jest 32 razy większy od iloczynu dziesięciu początkowych wyrazów o numerach nieparzystych.
Oblicz szósty wyraz ciągu, jeżeli suma kwadratów wyrazu pierwszego i drugiego jest równa 30.
Jak zacząć z takim zadaniem?
21 lut 13:29
Bogdan:
Najlepiej zacząć od zapisania warunków zadania
a2*a4*a6* ... *a20 = 32*a1*a3*a5* ... *a19
a12 + a22 = 30
21 lut 13:55
pepe: ok, później mogę podstawić i wychodzi a10q100=32a10q90 ⇒ q10=32 i jak powiązać
to z a2(1+q2)=30?
21 lut 14:04
Ajtek: Przekształć q10=32 tak aby otrzymać q2=..., następnie podstaw do a12(1+q2)=30
21 lut 14:24
pepe: q10= (q2)5? i a12(1+325)=30?
21 lut 14:33
Ajtek: No nie.
Zauważ że q2=5√q10
21 lut 14:42