granice
Kasiaa: jak to obliczyć
21 lut 13:21
Pan lodu i śniegu:
Sposób 1
Korzystamy z asymptotycznego wzoru Stirlinga na silnię
Sposób 2
| | n! | |
Wykazujemy zbieżność szeregu o wyrazach |
| (np. kryterium d'Alamberta), co oznacza |
| | nn | |
również, że zachodzi warunek konieczny zbieżności szeregu, tj.
Wybierz sobie sposób.
21 lut 13:25
Kasiaa: dzieki
21 lut 13:27
Man in black: Najłatwiej, moim skromnym zdaniem wykazać, że jest on malejący i ograniczony od dołu, więc
zbieżny. I potem proste równanie na granicę...
21 lut 14:39
Man in black: To równanie na granicę to
an+1=an * (1+1/n)−n czyli przy przejściu granicznym a=a*e−1 (a to granica an),
czyli a=0.
21 lut 14:42
Pan lodu i śniegu:
Moim zdaniem najprostszy sposób to ten ze wzorem Stirlinga, tylko trzeba go znać.
21 lut 15:53
Basia:
Można jeszcze tak:
n! = 1*2*3*...*n ≤ 1*n*....*n = n
n−1
stąd
| | n! | | nn−1 | | 1 | |
0 < |
| ≤ |
| = |
| |
| | nn | | nn | | n | |
i tw. o trzech ciągach
21 lut 15:56
Man in black: Basia wygrywa
21 lut 18:50
Basia:
21 lut 18:54
Pan lodu i śniegu:
Wszystkie sposoby proste i dobre.

Basi szczególnie 'koszerny matematycznie'.
21 lut 19:34