szeregi
Kasiaa: Zbadaj zbieżność szeregu korzystajac z kryterium d'Alemberta
an = 2n + 1 n5 + 1
21 lut 12:33
Pan lodu i śniegu: Próbowałaś cokolwiek, czy tylko czekamy na gotowe?
21 lut 12:38
Kasiaa: Probowalam bo zrobiłam inne przykłady a ten mi nie wychodzi...
21 lut 12:41
Pan lodu i śniegu:
Pokaż swoje obliczenia (tylko używaj dużej literki U do pisania ułamków − wyjdą większe).
21 lut 12:49
Artur z miasta Neptuna:
napisz kryterium albo najlepiej fotka z Twoimi wyliczeniami
21 lut 12:55
Kasiaa: | an+1 | | 2n+1 +1 | | n5 +1 | |
| = |
| * |
| = 2n*2+1*(n5 +1) / (n+1)5 |
| an | | (n+1)5 +1 | | 2n +1 | |
+1*(2
n+1) = i nie wiem co dalej czy jakoś to skrócic czy liczyc juz granice z tego

?
21 lut 13:01
Pan lodu i śniegu:
Podziel licznik i mianownik przez 2n, a potem jeszcze przez n5. Uzyskasz od razu wynik.
21 lut 13:04
Kasiaa: ok. dzięki
21 lut 13:08
Ewelina: Ja mam pytanie do tego samego przykładu. Jak mam podzielić(n+1)5+1 przez n5?
31 maj 21:49