proszę o pomoc :(
kasiaaa: 1.Udowodnij że schemat jest tautologią
[(p∧∼s)⇒q{[(r∨s)⇒∼q]⇒(p⇒r)}
2.Oblicz całkę( x + ułamek jest do pierwiastka )
| | cos2x | |
∫=(43√x5+ |
| )dx |
| | sin2xcos2x | |
3.Zbadaj przebieg zmienności funkcji
4.Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x,y)=2x
2+y
3−4x na kole opisanym
nierównością : x
2+y
2≤36
5.Oblicz pole powierzchni ograniczonej wykresem funkcji f(x)=x
2+5x+6 i osią OX
z góry dziękuje
21 lut 08:12
Man in black: Lepiej każde zadanie rozpisz jako osobny wątek.
21 lut 08:31
kasiaaa: :(
21 lut 08:45
Artur z miasta Neptuna:

[(p∧∼s)⇒
q{[(r∨s)⇒∼q]⇒(p⇒r)} −−− a dla 'q' nie ma tutaj żadnego nic?
tabelkę zacząłem robić, ale za dużo roboty z tym ... nie chce mi się

zresztą ... nawet wszystkich przypadków nie zmieściłem (raptem połowę − bo tylko dla p = 1)
21 lut 08:53
Man in black: Ad. f'x=0 f'y=0 ⇔ 4x − 4 =0, 3y2=0 ⇔ (x,y)=(1,0).
Jedyny punkt wewnątrz koła w którym może być wartość ekstremalna, pozostałe na okręgu... Ale tu
trochę więcej roboty. Teraz nie mam czasu − jak się nie pali to wieczorem będzie...
21 lut 08:54
Man in black: Tautologie to chyba wykazałbym bez metody 0−1, ale muszę mieć dobrze nawiasu i funktory
zapisane...
21 lut 09:07
kasiaaa: [(p∧∼s)⇒q]⇒{[(r∨s)⇒∼q]⇒(p⇒∼r)} sorki to ma być tak
21 lut 09:48
kasiaaa: ok może być i wieczorkiem o tych ekstremach
21 lut 09:49
Man in black: Kiedy implikacja fałszywa: gdy następnik {[(r∨s)⇒∼q]⇒(p⇒∼r)} to 0 (a poprzednik [(p∧∼s)⇒q] to
1). Następnik 0, jedynie gdy [(r∨s)⇒∼q] = 1 i (p⇒∼r)=0.
Czyli gdy p=1 i r=1, q=0.
Rozważmy więc dwa przypadki: s=0 i s=1.
s=0. Wtedy [(p∧∼s)⇒q] = 0 czyli cała implikacja jest prawdziwa.
s=1 Wtedy [(p∧∼s)⇒q]=1 oraz {[(r∨s)⇒∼q]⇒(p⇒∼r)}=0.
Czyli to nie jest tautologia!
Sprawdź spokojnie sama dla:
p=r=s=1, q=0.
21 lut 10:08
kasiaaa: a tam będzie tylko 8 a nie więcej bo 8 to uczyłam się na trzech literach(p,q,r) no i nie wiem
czy tu nie będzie tego więcej ?
21 lut 10:11
Man in black: Jak 0−1 to 16 przypadków. Przeczytaj com napisał o 10:08, bom się namęczył trochę
21 lut 10:12
kasiaaa: no teraz to ja juz sama nie wiem może ja to sama sprawdzę tylko ty mi wypisz jak mam to tabelkę
zrobić − co gdzie wstawić bo zawsze coś gubię nie rysuj tylko napisz wyraz i oddziel go
krechą
21 lut 10:16
Man in black: Sprawdź tylko wartość logiczną całości dla tego przypadku: p=r=s=1, q=0. Wychodzi fałsz,
bzdura, nieprawda, kłamstwo...

Tabelkę złożoną z 16 wierszy możesz sobie wtedy odpuścić.
21 lut 10:24
kasiaaa: nie mogę bo ona musi być jak tego nie zrobię to mi nie uzna
21 lut 10:25
Man in black: Nie dziwię się więc, że tyle osób nie znosi matematyki...
Sorry, ale w taki razie może pomoże Ci ktoś inny − dla mnie to bzdury, zapisywanie czegoś bez
sensu i z góry skazanego na niepowodzenie tylko dlatego, aby kogoś zadowolić... Nie myślę o
Tobie. Musisz kontynuować tak jak Artur zaczął...
21 lut 10:29
kasiaaa: no wiem właśnie ja chcę tą metodą co ona ale hmmm.....ale nie wiem jak mam się do tego zabrać
21 lut 10:36
Man in black: Ad 5. Pole = ∫−3−2−(x2+5x+6)dx
∫−(x2+5x+6)dx = − (x3/3 +5/2 *x2 +6x) +c = F(x)
Twoje pole to F(−2) − F(−3) − zrób wykres tej paraboli − −2 i −3 to jej zera.
21 lut 10:50
kasiaaa:

dobrze to zrobiłam ?
21 lut 10:52
Man in black: Jeżeli się nie powtarzają to dobrze
21 lut 11:28
kasiaaa:

raczej nie

a tam dalej jak to rozpisać tak będzie dobrze czy czegoś nie zjadłam lub czy nie
dałam za dużo ? ( − kreski to negacja)
21 lut 12:02
kasiaaa: hej sprawdzi ktoś czy to będzie dobrze , czy czegoś nie zapomniałam wstawić?
22 lut 13:28
kasiaaa: hej sprawdzi mi to ktoś lub napisze jak powinno być tą drugą metodą zakładającą że to np. jest
nie prawda ?
27 lut 10:12