funkcje
nika: POMOCY

Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej iloczyn jej cyfr
a) podaj wszystkie argumenty dla których funkcja przyjmuje wartość 12
b) podaj najmniejszą i największą wartość funkcji f
21 lut 07:43
Man in black: f: (n,m) → n*m, gdzie n∊{1,....,9} − cyfra dziesiątek, m∊{0,1,...,9} − cyfra jedności
ad a)
n*m = 12 = 2 * 6 = 6 * 2 = 3 * 4 = 4 * 3, czyli dla (2,6), (6,2), (3,4), (4,3)
ad. b) min: 0, max 81 − proste
21 lut 07:52
Man in black: Te liczby to oczywiście 26, 62, 34, 43.
21 lut 08:10
nika: Dzięki ale przyznam szczerze że nie kuman odp b) 81 czyli 9,9
21 lut 08:22
Man in black: Największa wartość to 81 (dla argumentu 99).
21 lut 08:27