Paulina: Proszę o pomoc− sprawdzenie wyniku.
W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 2/3 i 2 wpisano okrąg. Oblicz odległość
środka okręgu od wierzchołka kąta prostego tego trójkąta.
r =0,5
AS=12√2≈0,7
21 lut 05:18
Zygmuś:
d=?=
√r2+d12 ; d
1=
14(a+b−3
√a2+b2)
a,b (
23 i 2)
21 lut 08:14
Aga1:

x=?
c
2=a
2+b
2
b=2
d=b−r
x
2=r
2+d
2
21 lut 10:12
Bogdan:

"Oblicz odległość środka okręgu od wierzchołka
kąta prostego tego trójkąta."
a, b − przyprostokątne, c − przeciwprostokątna.
| | 2 | | 2 | |
a = |
| , b = 2, c = √(4/9) + 4 = |
| √10 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | | 1 | |
r = |
| (a + b − c) = |
| ( |
| + 2 − |
| √10) = |
| − |
| √10 |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x = r
√2
21 lut 10:51
Paulina: Właśnie ja też tak zrobiłam i znalazłam swój błąd, ponieważ podstawiłam √3{2} a nie √2{3}.
Dziękuję Bogdan!
21 lut 10:57
Paulina: * 32 a nie 23
21 lut 10:57