graniastosłupy
Marcin: pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ynosi 48√3. przekątna
ściany bocznej graniastosłupa tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni. oblicz długość tej
przekątnej
20 lut 23:04
krystek:

P
b=4a*H
4a*H=48
√3
20 lut 23:31
Marcin: można prosić o pomoc dalej bo coś mi nie idzie
20 lut 23:37
krystek: Licz ,poprawię!
20 lut 23:38
Marcin: nie wiem co mam zrobić z równaniem 4a*H=48√3 jakaś mała wskazówka?
20 lut 23:40
krystek: wyznacz H lub a i podstaw do drugiego
Musisz na końcu policzyć d
20 lut 23:44
20 lut 23:45
Marcin: doszedłem do równania 48√3=4a*a√3
20 lut 23:48
ejendi:
Pb=4ah=48√3
sin30=1/2
tg30=
√3/3
h=pcos30
a=psin30
a=48√3/h
a=htg30
h
2=12
√3/tg30
p
2=48
20 lut 23:51
krystek: a
2=12
a=2
√3
I teraz
d=..
20 lut 23:54
Marcin: naprawdę Ci dziękuje jestem wdzięczny z tym że niestety nic nie łapie z tego można jakoś
prościej?
20 lut 23:54
Bogdan:

a > 0 i b > 0.
| | a | | √3 | | √3 | |
ab = 12√3 i |
| = |
| ⇒ a = |
| *b |
| | b | | 3 | | 3 | |
| √3 | | √3 | |
| *b*b = 12√3 /*√3 ⇒ b2 = 36 ⇒ b = 6 i a = |
| *6 = 2√3 |
| 3 | | 3 | |
Z twierdzenia Pitagorasa c =
√a2 + b2 = ...
21 lut 00:30