stereometria
amator: przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i tworzy z krawędzią podstawy
kąt 60 stopni. oblicz wysokość graniastosłupa.
z góry dziękuje za pomoc
20 lut 22:42
dero2005:

D = 8
liczę a
a = 4
liczę s
s = 4
√3
licze h
h =
√s2 − a2 = −−−− dokończ
20 lut 22:53
amator: h={32}=4{2}
20 lut 23:01
amator: h=√32=4√2
20 lut 23:01
Bogdan:

Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o otrzymujemy od razu:
a = 4 i c = 4
√3, H =
√c2 − a2
20 lut 23:12