dziedzina funkcji
ana: Wyznacz dziedzinę funkcji:
20 lut 22:36
Aga1: D=R−{−5}
20 lut 22:37
BLAZEJ_505: (x2+9)(x+5)≠0
x2+9≠0 i x+5≠0
x2≠−9
co jest sprzecznością, bo nie istnieje pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej
x≠−5
x∊R\{−5}
20 lut 22:38
ana: Można prosić o rozpisanie, w jaki sposób do tego doszłaś?
20 lut 22:39
ana: ok, dzięki!
20 lut 22:39
Man in black: Na wszelki wypadek zapytam: studia czy szkoła średnia?
20 lut 22:40
BLAZEJ_505: Man in black do kogo to pytanie?
20 lut 22:42
Aga1: Cóż za pytanie?
20 lut 22:42
Man in black: Do Any. Bo jak studia to odpowiedź może być inna...
20 lut 22:45
ana: średnia
20 lut 22:50
Man in black: To OK.
Anegdota: jak w podstawówce pytali co to x=0, odpowiedź była prosta − punkt.
W szkole średniej x=0 to już prosta (lub punkt).
Na studiach x=0 to już płaszczyzna (lub prosta, lub punkt)
Przed doktoratem x=0 to hiperpłaszczyzna kowymiaru 1.
A kilka lat po studiach odpowiedź na pytanie co to x=0 pada jedna: nie mam bladego pojęcia
20 lut 22:53