trygonometria
Rafał: dane jest równanie f(x)=x2+cosx−4
c) określ znak liczby f(2) Odpowiedz uzasadnij.
f(2)=4+cos2−4
f(2)=cos2
jak mogę dowiedzieć się ile cos2 wynosi.... i jak określić jego znak.
20 lut 22:05
Man in black: Rafale!
π/2<2<π czyli ćwiartka 2.
20 lut 22:08
Rafał: Hmm... ale z czego to wynika! Przepraszam za głupawe pytania ale pierwszy raz spotykam się z
cosinusem który
−jest podany bez stopnia
−jest podany bez zmiennej.
teraz właśnie spoglądam na wykres na stronie i chodziło tylko o to aby odliczyć 2 jednostki na
osi OX w prawo? I dalej to już jasna sprawa

?
20 lut 22:12
Man in black: π≈3.1415926.. (dobre przybliżenie)
2≈2 (dość dobre przybliżenie

)
I teraz widzisz jak jest

) Tak się rozwiązuje takie zadania.
20 lut 22:15
Rafał: ok dziękuje, sprawa jasna.
20 lut 22:16