Proszę o pomoc większość abcd odpowiedzi.
Outsiderka: 1 zadanie:
Prostao równaniu 2x−y+3=0 jest nachylona do osi x pod kątem alfa. Wtedy:
A.alfa∊(0stopni:30 stopni) B.alfa∊(30 stopni;45 stopni) C.alfa∊(45stopni;60 stopni) D.alfa∊(60
stopni;90 stopni)
2. zadanie
Prosta k równoległa do prostej 5x−y+2=0 i przechodząca przez punkt P=(1;−2) ma równanie:
A.5x−y+3=0 B.−5x+y+7=0 C.x+5y+3=0 D.−x+5y−2=0
3. zadanie:
Równanie symetralnej odcinka o końcach P(1,2) Q=(3,2) ma postać:
A.x−y=0 B. B.2x−y−2=0 C.x−2y−2=0 D. x−y+2=0
4.zadanie:
Sprawdź czy punkty sa współliniowe A(−4,16)B=(0,4) C=(2,1).
20 lut 21:59
joł jołaj: 2 b
20 lut 22:05
Outsiderka: dzięki
20 lut 22:09
pigor: ... np. tak :
zad.1.
2x−y+3=0 ⇔ y =2x−3 ⇒ tgα=2 >
√3 =tg60
o ⇒ α >60 , więc
odp. D ,
zad.3.
| | 2+4 | | 6 | | 1−16 | | −15 | | 5 | |
np. |
| = |
| ≠ |
| = |
| = |
| , więc nie . ...  |
| | 0+4 | | 4 | | 4−16 | | −12 | | 4 | |
20 lut 22:30