trójkąty
monika:
W trójkącie równobocznym ABC o boku długości 4
zaznaczono na boku BC taki punkt D, że
| |BD| | | 1 | |
| = |
| . Oblicz długość odcinka AD |
| |DC| | | 3 | |
20 lut 21:58
joł jołaj: zaraz napsize
20 lut 22:12
joł jołaj:

więc można powiedzieć, że x + 3x = 4
x = 1
wysokość trójkąta równobocznego to U{a
2}
√3}{4} = 4
√3
wysokość trójkąta dzieli na pół więc długość eb = 2,
eb − db = ed
2 − 1 = 1
ed= 1
|AD|
2 = 1
2 + (4
√3)
2
|AD|
2 = 1 + 48
|AD| = 7
PROSZE O SPRAWDZENIE CZY DOBRZE BO SAM NIE JESTEM PEWIEN
20 lut 22:21
joł jołaj: | | a2 * √3 | |
wysokość trójkąta równobocznego to |
| |
| | 4 | |
20 lut 22:22
joł jołaj: sprawdzi to ktoś?
20 lut 22:30
Man in black: Wysokość ma inny wzór, Ty podałeś wzór na pole...
20 lut 22:36
Man in black: Pamiętasz: h=a√2/2
20 lut 22:37
Aga1: | | a√3 | |
Wysokość w trójkącie równobocznym h= |
| |
| | 2 | |
20 lut 22:39
joł jołaj: a no tak....2√3
2√32 + 12= 13
13 = |AD|
|AD| = √13
ale gafa
20 lut 22:40