i jeszcze jedno zadanko z którym nie mogę sobie poradzić....:)
natka:>: rozwiąż równanie (1−tgα)*(1+sin2α)=1+tgα
20 lut 21:49
natka:>: i jak, pomoże ktoś
20 lut 21:59
Man in black: Stronami pomnóż, przez cosα. Musi wyjść! Pamiętaj o dziedzinie.
20 lut 22:01
Man in black: (cosa−sina)(1+sin2a)=sina+cosa
−sina+cosa sin2a − sina sin2a = sina
czyli
sina = 0 lub sin2a ( cos a − sina) = 2
czyli sin 2a ( sin (π/2 +a) − sin a) =2
sin2a * 2 sin (π/4)cos(π/4 +a) =2
czyli sin 2a * cos (π/4 +a) = 2/√2 − sprzeczne!
Czyli jedynie sina=0.
20 lut 22:07