Usuwanie niewymierności z mianownika
Gość xyz: W zadaniu trzeba usunąć niewymierność z mianownika. Będę wdzięczny za rozwiązanie.
20 lut 21:32
joł jołaj: (4√2 + 3√2 + √2)−1
20 lut 21:34
20 lut 21:35
Gość xyz: no tak, to wiem, ale taka zmiana zapisu nie daje rozwiązania tego zadania
20 lut 21:39
joł jołaj: no to pomnóż przez odwrotność mianownika i zastosuj wzór w mianowniku:
(a + b)(a − b) = a2 − b2
20 lut 21:42
joł jołaj: a nie jestem pewien, jak co to poprawcie
mianownik da sie zapisać:
4√2 +
3√2 +
√2 =
√2(1
4 + 1
3 + 1) =>
√2 *(3) => 3
√2
20 lut 21:46
Gość xyz: nie rozumiem
20 lut 21:46
joł jołaj: a jednak tak nie mozna robic
20 lut 21:49
Gość xyz: √2 + 3√2 + √2 = √2(14 + 13 + 1) − gdy się to zamieni na sumy iloczynów otrzymuje się
3*√2*1 a więc jest to sprzeczne, bo 4√2 ≠√2
20 lut 21:51
joł jołaj: wlasnie to zauwazylem
20 lut 21:51
Gość xyz: nom, nie jest to takie proste, już ponad godzinę się głowie z wzorami skróconego mnożenia, bo
podobno należy z nich skorzystać ale nie mogę wpaść na rozwiązania
20 lut 21:52
joł jołaj: też próbuje wlasnie wzor jakis znalezc

ale najlepiej to poprostu pomnożyc przez odwrotnosc i
tyle
20 lut 21:57
Gość xyz: tego też nie można chyba zrobić, zmienisz wtedy wyrażenie, można jedynie rozszerzyć przez
jakieś wyrażenie (najlepiej takie by usuwało pierwiastki z mianownika)

może ktoś jeszcze zaglądnie i poda rozwiązanie
20 lut 22:08