Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość w ostrosłupie prawidłowy.
Aron: Podstawa ostrosłupa prawidlowego jest kwadrat o przekątnej mającej długość 10
√2 cm. krawedz
boczna ostrosłupa tworzy z podstawą kat o mierze 45 stopni . oblicz pole powierzchni
calkowitej i objętość tego ostrosłupa.
Z góry dziękuję
20 lut 21:12
joł jołaj: zaraz napisze
20 lut 21:15
joł jołaj:

10
√2 = a
√2
a = 10
P
p = 10
2 = 100 j
2
| | √2 | |
cosα45o = sinα45o => |
| |
| | 2 | |
x
√2 = 10
√2
x = 10
(...)
H = 5
√2
Jak teraz wiesz, ze krawedz boczna ma 10, krawedz podstawy ma 10, to oblicz wysokość
twierdzeniem pitagorasa 10
2 = (H
b)
2 + 5
2
V = ...
Pc = ...
20 lut 21:27
Aron: dzięki wielkie
20 lut 21:28
joł jołaj: a i wzór na Pc = P
b + Pp
Oczywiscie wiesz dlaczego 4?
20 lut 21:30
joł jołaj: h to nie jest wysokosc ostrosłupa tylko wysokosc trójkąta sciany bocznej
20 lut 21:32
Aron: tak tak to wiem

a 4 też wiem
20 lut 21:41
joł jołaj: czesze sze
20 lut 21:41