kapitalizacja
Goś: W banku A kapitalizacja odsetek następuje co kwartał i lokaty oprocentowane są w wysokości 20%
w stosunku rocznym, zaś w banku B kapitalizacja odsetek następuje dopiero po roku, ale lokata
jest oprocentowana w wysokości 21% w stosunku rocznym. Wybierz bank, w którym korzystniej
można ulokować kapitał na jeden rok. Odpowiedź uzasadnij rachunkiem.
20 lut 21:02
pigor: ... w banku A : K
1=K
o(1+
20%4)
4=K
o(1+5%)
4=K
o*1,05
4= 1,2155K
o ,
zaś
... w banku B : K
1=K
o(1+21%)
1=K
o*1,21=
1,21Ko < 1,2155Ko . ...
jak dla mnie to ...

żadna różnica przy małej kwocie K
o , ale odp. : w banku B . ...
20 lut 21:48
Goś: w odpowiedzi jest że w banku A.
20 lut 22:25
BLAZEJ_505: pigor a dlaczego tam jest jeszcze podzielone przez 4?
banka A
K=Ko(1,2)4=2,0736Ko
bank B
K=1,21Ko
zatem oferta banku A jest lepsza bo więcej nabije się nam na lokacie
20 lut 22:28
Aga1: Z tego rozwiązania wynika że w banku A.
20 lut 22:29
Aga1: pigor dobrze rozwiązał.
W banku A kapitalizacja jest 4 razy w roku, a stopa procentowa jest podana w stosunku rocznym.
20 lut 22:31
BLAZEJ_505: <głupi ja> zapomniałem że pigor wszystko wie
20 lut 22:34
Goś: wiem że dobrze rozwiązał, źle tylko w odpowiedzi podał. Sorry nie ogarnęłam... Ciężki wieczór.
20 lut 23:02