arkusz z matury, proszę o pomoc !
aleksandra: Hej, mam jutro na lekcji zrobić arkusz z matury próbnej. Robiłam go własnie w domu ,
chciałabym prosić wam o pomoc, o sprawdzenie itp. Z Matmy jestem totalnie ciemna, ale staram
się, i próbuje coś z tym robić. Wysyłam w linku arkusz a odpowiedzi z zadań zamkniętych tu.
http://www.zadania.info/d5/93687
moje odpowiedzi: 1c, 2d, 3c, 4b, 5c, 6c, 8b, 9b, 10b, 11a, 12c, 13b, 14d, 15b,
16c, 17b, 18b, 19a, 20c, 21d, 22c, 23b
Niektóre odpowiedzi są na chybił trafił niestety.
Będę wdzięczna za pomoc !
Rafał274:
3a)
x = 1 − 2
√2 oraz y =
√2
xy = (1 − 2
√2)*
√2 =
√2 − 2
√2√2 =
√2 − 2*2 =
√2 − 4
6d)
Aby sprawdzić czy liczba 2 jest rozwiązaniem tego równania należy podstawić liczbę 2 za x i
obliczyć czy się równa zero. (czy występuje tożsamość).
Mamy :
2
3 + 3*2
2 − 4*2 − 12 = 0, czyli liczba 2 jest rozwiązaniem tamtego równania.
Musimy sprawdzać po kolei. Dopiero liczba 3 nie będzie rozwiązaniem równania.
7c)
Funkcja aby miała miejsce zerowe musi przecinać oś OX oraz dany argument x musi należeć do
dziedziny funkcji. Funkcja f(x) w tym zadaniu "składa się" z trzech innych funkcji, których
łączna dziedzina tworzy zbiór liczb rzeczywistych. Sprawdzamy :
y =
12x + 1 , gdzie x ε (−
∞, 0>
12x + 1 = 0 ⇔ x = −2.
Funkcja y =
12x + 1 posiada miejsce zerowe dla argumentu x = −2. Teraz sprawdzamy, czy ten
argument należy do dziedziny tej funkcji. Jak wiadomo −2 należy do (−
∞, 0>, czyli powiedzmy,
że nasza ogólna funkcja f(x) ma już jedno miejsce zerowe. Sprawdzamy dalej.
y = −
15x + 1, gdzie x ε (0, 5)
−
15x + 1 = 0 ⇔ x = 5; Liczba x = 5 nie należy do przedziału (0, 5), czyli funkcja ta nie
ma miejsc zerowych. Sprawdzamy dalej :
y = x − 5 , gdzie x ≥ 5
x − 5 = 0 ⇔ x = 5; Liczba x = 5 należy do przedziału <5,
∞), czyli funkcja ta ma jedno miejsce
zerowe.
Ogólnie rzecz biorąc funkcja f(x) ma dwa miejsca zerowe (z pierwszego przypadku oraz
trzeciego).
12d)
(cosα −
12)(2sinα − 1) = 0; αε<0
o; 90
o> ⇔
cosα −
12 = 0 lub 2sinα − 1 = 0
cosα =
12 lub sinα =
12
cosα będzie się równał
12, gdy α = 60
o. Sinus natomiast, gdy α=30
o. Pamiętamy, że
αε<0
o; 90
o>, czyli więcej rozwiązaniem nie będzie.
20a)
Mamy przedział <2; 7). Liczby pierwsze z tego przedziału to : 2, 3, 5.
| | 2+3+5 | | 10 | |
Średnia arytmetyczna = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Na resztę nie mam czasu. Może jutro zobaczę. Wszystkie pozostałe zadania przed zadaniem 20−tym,
które nie wymieniłem są poprawnie zrobione.