okrag - punkt wspolny
jok: Punkt wspolny okregow o rownaniu O
1 = (x+3)
2 + (y−1)
2 = 4 i O
2 x
2 + y
2 −2x −8y +
8 = 0
Punkty okregow to O
1 (−3,1) r = 2, O
2 = (1,4) r = 3
1) obliczam wspolne rownanie prostej , wychodzi 3y = 4x −1
2) licze prostą prostopadłą do prostej 3y = 4x −1 przechodzącą przez punkt O
1 (−3,1) lub
O
2 = (1,4)
3) prosta ⊥ O
1 wynosi 4y = 3x + 13
4)punkt wspolny
3y= 4x − 1
4y = 3x + 13
Do punktu 3) jest na 100% dobrze bo narysowalem sobie, ile Wam wychodzi x, y?, x musi wyjsc <0,
y > 0
20 lut 20:37
jok: zapomnialem dodac ze okregi sa styczne zewnetrznie
20 lut 21:06
jok: moze ktos sprawdzic?
20 lut 21:28
jok: i co Wam wychodzi?
20 lut 22:50
Basiek: Ja bym to sprawdziła, ale chyba nie rozumiem, co było poleceniem..., jakie były dane, pytanie
(?)
Myślę, że nie tylko ja mam z tym problem. Pozdrawiam.
20 lut 22:52
Basiek: Ja bym to sprawdziła, ale chyba nie rozumiem, co było poleceniem..., jakie były dane, pytanie
(?)
Myślę, że nie tylko ja mam z tym problem. Pozdrawiam.
20 lut 22:53
jok:

mam znalezdz punkt wspolny okregow,
sam wymyslilem sobie te zadanie wiec rozumiem ze mozecie nie zrozumiec
20 lut 22:55
Basiek: Nie rozumiem.... tych kombinacji. Wybacz

Btw. nie byłoby najprościej... no wiesz− zrobić układ równań i pkt wspólny musi spełniać
równanie okręgu 1. i 2.

...
20 lut 23:03
jok: od ktorego punktu?
20 lut 23:04
Basiek: 2) licze prostą prostopadłą do prostej 3y = 4x −1 przechodzącą przez punkt O1 (−3,1) lub
O2 = (1,4)
I że niby po co? ....
20 lut 23:05
krystek: A Chłopak ma wenę twórczą!
20 lut 23:06
Basiek: A mi brak weny odtwórczej...
Krystek może Ty to rozumiesz?
20 lut 23:08
jok:

na pelnej panowie i panie

Juz rysuje Basiek
niebieski − srodek okregu,
czerwona prosta jest prostopala do prostej przechodzacej przez czarny punkt
pozniej licze punkt wspolny tych prostych ktory jest punktem wspolnym okregow stycznych
zewnetrznie, dobrze?
20 lut 23:13
Basiek: Idea jest słuszna i jeśli wyliczenia w porządku, to powinno być okej.

Co prawda... nigdy bym tego tak nie zrobiła, ale masz wenę. Gratki
20 lut 23:15
jok:

a jak bys to zrobila?
Co z takim przykladem robisz?
20 lut 23:19
Basiek: Eee, eee, eeee....
No więc masz równania dwóch okręgów. Rzecz ma się w tym, że każdy punkt na okręgu spełnia
równanie tego okręgu− gdybyś miał np. pkt A na okręgu i jego współrzędną x, to bez problemu
wyliczyłbyś wsp. y.... i odwrotnie. Czasem ciężko sobie uzmysłowić... istotę sprawy!
Jeśli pkt leży jednocześnie na dwóch okręgach.... a tu leży, to musi spełniać jednocześnie 2
równania.... no i wyliczysz sobie tam x, y dla tych punktów, prawda? ...
20 lut 23:22
jok: np. rownanie pierwsze A x2 + y2 −6 = 0, drugie B x2 −3x + y2 − 7 = 0
A − B = 0
wychodzi rown kwadratowe i cheja tak?
20 lut 23:26
Basiek: No tu...
| | 1 | |
A=B⇔x2 + y2 −6 = x2 −3x + y2 − 7⇒ −6=−3x−7=> −3x=1=> x=− |
| i tu sobie podstawisz... to |
| | 3 | |
i
y Ci wyjdzie...
20 lut 23:29
jok: tak myslalem tak wyszlo

dzieki
20 lut 23:31
Basiek: No, proszę Cię bardzo.

To już wszystkie Twoje pytania, czy masz jeszcze jakieś wątpliwości?
20 lut 23:32
jok: Jutro nowy dzien i praca klasowa z historii to wystarczy na dzisiaj. Dziekuje, dobranoc
20 lut 23:34
Basiek: Powodzenia więc na historii

Dobranoc.
20 lut 23:35