Wykaż, że jest to trójkąt równoramienny.
Barb.: W trójkącie o katach α, β, γ spełniony jest warunek sinγ = 2sinαcosβ. Wykaż, że jest to trójkąt
równoramienny.
20 lut 20:29
TOmek : na pewno dobrze spisałes/as tresc zadania?
20 lut 21:00
TOmek : α+β+γ=180
sinγ=sin(180−(α+β))=sin(α+β)
sin(α+β)=2sinαcosβ
hmm
20 lut 21:02
Man in black: Równoboczny? Przynajmniej się zgadza...
20 lut 21:05
Bogdan:
sinγ = sin[180o − (α + β)] = sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
sinγ = 2sinαcosβ ⇒ sinαcosβ + sinβcosα = 2sinαcosβ ⇒ sinαcosβ − sinβcosα = 0 ⇒
⇒ sin(α − β) = 0 ⇒ sin(α − β) = sin0o ⇒ α − β = 0o ⇒ α = β
co należało wykazać.
20 lut 21:07
Man in black: sin (α+β) = 2sinαcosβ ⇔ sinβcosα=sinαcosβ ⇔ tgα = tg β ⇔ α = β
20 lut 21:09
Man in black: Spóźniłem się
20 lut 21:10
Barb.: należało wykazać że α=β
wzory redukcyjne mi wypadły z głowy jak zwykle.
wielkie dzięki
20 lut 22:47