.
ninja : dany jest ciag o wzorze ogolnym
| | 1+2+3+..+(2n+1) | |
an= |
| −n |
| | n+2 | |
oblicz wyraz a
98
20 lut 20:23
ninja : ref.
20 lut 20:33
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 + (2n + 1) | |
góra to nic innego jak S2n+1 = |
| *(2n+1) = (n+1)(2n+1) = 2n2 + 3n +1 |
| | 2 | |
| | 2n2 + 3n +1 | | 2n2 + 3n +1 − n2 − 2n | | n2 + n + 1 | |
an = |
| − n = |
| = |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
20 lut 20:40
elpe: uuaaa

nie słuchaj bo źle

zaraz napisze co i jak
20 lut 20:46
Basiek: Elpe?, ale przecież... dobrze jest.
20 lut 20:50
elpe: | | 1+2n+1 | |
1+3+5+2n+1= |
| *n+1=(n+1)2 |
| | 2 | |
a dalej to jak @Artur
tak mi sie wydaje
20 lut 20:51
Man in black: uuaaa Nie słuchaj elpe,bo źle pisze... Artur ma rację...
20 lut 20:53
Basiek: Nie wiem, co to jest, ale
Artur napisał dobrze.
20 lut 20:53
elpe: To jest ciąg arytmetyczny, w którym pierwszy wyraz jest równy 1, a różnica jest równa 2.
Można obliczyć, którym wyrazem jest wyraz równy 2n+1.
20 lut 20:53
Basiek: Jak sobie podstawisz te "dane"....
toż przecież będziesz miał an=a1+(n−1)r=> 2n+1= 2n+1 ...
20 lut 20:55
Artur z miasta Neptuna:
elpe −−− jak już to r = 1 a nie 2
20 lut 20:58
elpe: a
k=2n+1
a
k=a
1+(k−1)r
2n+1=a
1=(k−1)r
liczenie
k=n+1
20 lut 20:59
elpe: kuźwa

no a ja licze sobie 1 3 5 7

przepraszam
jest dobrze
20 lut 20:59