pochodne funkcji
malina: POCHODNE
Zbadać monotoniczność funkcji:
f(x) = x√4−x2
f(x) = √xlnx
f(x) = √1−x1+x
20 lut 20:17
Artur z miasta Neptuna:
1. Dziedzina funkcji
2. Wyliczasz pochodną
3. Pochodna przyrównania do zera
4. wyliczasz miejsca zerowe pochodnej
5. szkic wykresu pochodnej (rysujesz gdzie jest większa, a gdzie mniejsza od zera)
6. opisanie na podstawie szkicu wykresu pochodnej, jaka jest monotoniczność funkcji f(x)
20 lut 20:20
malina: pochodna I−szego przykładu:
f'(x) = (x)'*(√4−x2+x*(√4−x2)' = 1*(√4−x2)+x(12√4−x2) =
(√4−x2)+x2p{4−x2 wspólny mianownik:
= (√4−x2) * (2√4−x2) + x2p{4−x{2 = 2(4−x2)+x(2p{4−x2)
20 lut 20:27
malina: okej już wiem co schrzaniłam...kolejnośc rozwiązywania tego zadania −.−"
20 lut 20:30