matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Ania:
Dla jakich a i b wielomian W(x)=x
4
−2x
3
+ax
2
+bx−6 jest podzielny przez trójmian P(x)=x
2
−2x−3?
20 lut 20:09
Basiek:
P(x)=(x−3)(x+1) zgodnie z tw. Bezout'a: W(−1)=0 W(3)=0 No i liczymy...
20 lut 20:10