| ⎧ | y=x2 | ||
| 1. | ⎩ | y=−3x2 +3 |
| ⎧ | y=1−x2 | ||
| 2. | ⎩ | y=−2x(x+1) |
babka w szkole wytłumaczyła nam tylko na jednym
przykładzie i to najłatwiejszym
Zaraz coś z tym zrobimy.
Jeśli chodzi o: rozwiązanie układów równań. to masz to samo, co było w podstawówce
{y=3+2x
{y=x+2
Jakbyś to zrobiła? Bo tu jest... analogicznie
Dokładnie tak byś to zrobiła. A tu... tu masz to samo, tylko wiesz− lvl up
Pierwsze ja robię, drugie Ty
⎧ y=x2
1. ⎩ y=−3x2 +3 więc:
| 3 | √3 | √3 | ||||
x2=−3x2+3 => 4x2=3 => x2= | => x=− | lub x= | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| √3 | 3 | √3 | 3 | |||||
x=− | i y= | lub x= | i y= | |||||
| 2 | 4 | 2 | 4 |
I ... dolicz?
1−x2=−2x(x+1)⇔ (1−x)(1+x)+2x(x+1)=0 ⇔ (x+1)(1−x+2x)=0 ⇔ (x+1)(x+1)=0⇔ (x+1)2=0⇔ x=−1
a jak doliczyć ten y teraz ?
Z tego!
sorry
x=−1 i y=0
Część z "rozwiąż" mamy z głowy.
A interpretacja geometryczna?
Zerknijmy na pierwsze
y=x2 <− narysuj. To najprostsza możliwa parabola, której wierzchołek jest w pkt(0,0), no i
możesz sobie podstawić jakieś 2 punkty, żebyś się czuła pewnie ze swoim rozwiązaniem, np. dla
x=−1 i x=1 i np. to samo dla dwójek, jakbyś miała jeszcze jakieś wątpliwości
Jak będzie
gotowe, to część druga
y=−3x2 +3 <− tu najprościej... no widzisz wyraźnie wykres najprostszej paraboli podniesiony o
3 do góry, więc wierzchołek w pkt (3,0) no i znów, podstaw sobie najlepiej jakieś punkty.
Wszystko rysujesz w jednym układzie
I... zaznacz punkty przecięcia tych dwóch wykresów.
A drugie? Bo wiesz, prostsze
faktycznie prostsze
baaardzo dziękuuujęęę za pomoc
Jeśli będziesz miała problem z narysowaniem czegoś lub nie będziesz pewna, czy jest ok, zajrzyj
sobie na http://www.wolframalpha.com/ , tylko staraj się używać tego "mądrze", żeby wiedza z głowy nie wyparowała
rozwiąż równanie|2x+1|+|3x−1|=2 podaj interpretacje geometryczną. Rązwiąsz algebraicznie.
−//− |x+3|−|x−2|=1 −//−