Krzywa y=y(x) leży w I ćwiartce
alina: Krzywa y=y(x) leży w I ćwiartce układu współrzędnych i przechodzi przez punkt
S(0,0). W dowolnym punkcie tej krzywej rysujemy odcinki prostopadłe do osi OX i OY.
Odcinki te wraz z osiami OX i OY tworzą prostokąt, który wykres funkcji dzieli na dwie
części. Pole części leżącej pod krzywą jest dwa razy mniejsze, niż pole nad krzywą. Znajdź
równanie tej linii. gdzie c – dowolna liczba
20 lut 20:06
Artur z miasta Neptuna:
liceum czy studia?
20 lut 20:13
Man in black: Studia − nie ma bata.
20 lut 20:15
Man in black: Masz może odpowiedź? y = C * x3 ?
20 lut 20:19
Artur z miasta Neptuna:
a
0
| | 1 | |
dlaczego |
|  ponieważ cześć pod krzywą jest dwa razy mniejsza od powierzchni nad krzywą |
| | 3 | |
(a w prostokącie), czyli stanowi
1/
3 pola całego prostokąta.
20 lut 20:26
Artur z miasta Neptuna:
tak naprawdę ten problem to równanie różniczkowe.
niech g' = y(x)
| | a | | x | | g' | | 3 | |
wtedy g(a) = |
| g'(a) ⇔ g(x) = |
| g'(x) ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 3 | | 3 | | g | | x | |
ln g = 3ln x + c ⇔ g(x) = e
ln x3 + ln ec ⇔ g(x) = e
ln x3ec = x
3*e
c = c
1x
3
| | c1 | |
g'(x) = y(x) = |
| x2 ; c1 >0 (aby prosta leżała w I ćwiartce) |
| | 3 | |
20 lut 20:34
Man in black: Fakt, nie y = C * x 3 tylko y= C*x2.
20 lut 20:41
Artur z miasta Neptuna:
no proszę... jeszcze pamiętam RR'y
20 lut 20:42
ejendi:
F1=2F2
F1=∫ydy, F2=y*x−∫ydy
y*x−∫ydy=2∫ydy
yx=3∫ydy
y'x+y=3y
y'x=2y
| | y | |
lnx=lnu, ln |
| =lnx, lny=2lnx, y=elnx2 |
| | x | |
y=x
2
21 lut 22:22