s
Daman: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5cm i 12cm.
Przekątna największej ściany bocznej nachylona jest do płaszczyzny podstawy graniastosłupa pod
kątem 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
20 lut 19:47
dero2005:

a = 5 cm
b = 12 cm
c =
√a2 + b2 =
√52 + 122 =
√25 + 144 =
√169 = 13 cm
h = c
√3 = 13
√3 cm
| | a*b | | 5*12 | |
Pp = |
| = |
| = 30 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
P
b = (a+b+c)*h = (5+12+13)*13
√3 = 30*13
√3 = 390
√3 cm
2
P
c = 2*P
p+P
b = 2*30 + 390
√3 = 30(2 + 13
√3) cm
2
V = P
p*h = 30*13
√3 = 390
√3 cm
3
20 lut 21:22