ciagi
luoii: Oblicz sumę wyrazów od dziesiątego do trzydziestego, dla ciągu arytmetycznego, w którym a1= −5
i r=12.
20 lut 19:38
Artur z miasta Neptuna:
obliczasz S30 − S9 i będziesz miał to co chcesz
20 lut 19:39
luoii: Kurde, niby to obliczyłem. Tylko coś mi się nie zgadza.
20 lut 19:41
Artur z miasta Neptuna:
| | −5 + (−5) + 29/2 | | 135 | |
S30 = |
| * 30 = (−10 + 29/2)*15 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −5 + (−5) + 8/2 | | −10 + 4 | |
S9 = |
| *9 = |
| *9 = −3*9 = −27 |
| | 2 | | 2 | |
czyli a
10 + a
11 + ... + a
30 = S
30 − S
9 = ...
20 lut 19:44
luoii: Już wiem na czym się walnąłem. Dzięki.
20 lut 19:46