wartość bezwzględna
asiaa: a)|x+3|=0
b) 2|x−5|+4=0
c)−|x+5|+8=2
20 lut 19:27
krystek: a)x=−3
b)Ix−5I=−2 fałsz brak rozwiązania
c)Ix+5I=6⇔x+5=6 lub x+5=−6
20 lut 19:29
Kejt:
a) x=−3
b) sprzeczne
c) x=−11 v x=1
20 lut 19:30
asiaa: |x+3|= 0
x= 3 a nie x= −3 ?
20 lut 19:32
Kejt: podstaw za 'x' 3 i powiedz mi od kiedy 6=0
20 lut 19:33
asiaa: racja ale zrobiłam tak ten przykład i miałam źle
20 lut 19:37
krystek: A pomyśl i policz I3+3I=I6I≠0
I3+(−3)I=0
20 lut 19:38
asiaa: więc dlaczego miałam źle?
20 lut 19:40
20 lut 19:41
Kejt: Krystek..spokojnie..oddychaj.
rozwiązałaś to tak jak my i miałaś źle? pokaż dokładnie jak to pisałaś..
20 lut 19:43
krystek: Ale nie wiem o co chodzi .Kejt Odpowiadałam asiai
20 lut 19:45
asiaa: ale tak by było gdyby |x|+3=0
20 lut 19:50
asiaa: ja napisałam
|x+3|=0
x=−3 sprzeczne
20 lut 19:52
krystek: ?
20 lut 19:58
asiaa: wartość bezwzględna nie może być ujemna !
równanie więc jest fałszywe
20 lut 19:58
asiaa: ?
20 lut 20:01
Basiek: Witajcie Może się wtrącę
Asiaa chyba źle rozumiesz tę ideę wartości bezwzględnej....
Ix+3I=−3 lub Ix+5I=−1 albo Ix−7I=−2 Te wszystkie równania
są sprzeczne, ale sam x (liczba
pod modułem− może być ujemna przecież), na pewno robiłaś takie przykłady I−3I=3, czy I−10I=10,
czy wtedy był jakiś problem z tym, że tam była liczba ujemna?
20 lut 20:07
krystek: tak .np Ix−5I=−6 jest fałszywe.
20 lut 20:07