oblicz
martabb: prosze o sprawdzenie naprawde już ostatnie
(x−4)2−2=0
x2−16−2=0
(x−4)(x+4)−2=0
x=4 x=−4
chyba nie tak pewnie coś z ta delta trzeba
prosze bardzo o pomoc
20 lut 19:10
Aga1: oj,oj ,
(x−4)2=x2−8x+16
Licz dalej
20 lut 19:12
Basiek: Zacznijmy od tego,że (x−4)2≠x2−16
Wzór skróconego mnożenia trzeba zastosować, a potem to już wszystko konsekwentnie źle
20 lut 19:12
V: Nie jestem jakimś mózgiem z matematyki ale ja zrobiłbym to tak:
(x−4)2−2 = 0
różnica kwadratu −> (a2−b2)= a2−2ab+b2
x2−8x+16−2=0
x2−8x+14=0
Δ=b2−4ac=(−8)2−4*1*14= 64−56=8
Później obliczasz miejsca zerowe czyli x1 i x2 i masz wynik.
20 lut 19:18
V: poprawiam się, bo w pośpiechu pisane:
(a−b)2
20 lut 19:20
krystek: lub(x−4+√2)(x−4−√2)=0
20 lut 19:24
martabb: dziękuje bardzo wam wszystkim dowidzenia juz nie przeszkadzam
20 lut 19:26
krystek: Ale chcesz się nauczyć?
20 lut 19:27
martabb: zadania potzrebne były na zaliczenie fakultetu na podyplomówce mam42 lata i nie mam jakoś
parcia na matme dzieki
20 lut 19:29
Pan lodu i śniegu:
Zaproponuję inny sposób, bo widzę, że poprzednicy lubią się męczyć.

(x−4)
2−2 = 0
(x−4)
2 = 2
x−4 = ±
√2
x = 4±
√2
Bez liczenia delty! ~
20 lut 19:31
martabb: ile ta delta wynosi bo mi wyszło 8
20 lut 19:33
krystek: @Pan lodu zobacz 19:40
x=4−√2 x2=4+√2
20 lut 19:34
krystek: @martabb i licz dalej jak chcesz Δ.Podpowiem
√Δ=2√2
20 lut 19:35
martabb: to jak delta 8 to skąd √2
20 lut 19:36
Pan lodu i śniegu: magia.
√8 =
√4*2 = ...
20 lut 19:36
krystek: A jak liczysz x1 i x2?
20 lut 19:36
martabb: acha dzięki
20 lut 19:37