Rozwiąż układ metodą Gaussa. Niek toś to zrobi a później wytłumaczy krok po krok
kozak: Rozwiąż układ metodą Gaussa:
x1−x2+x3−x4+x5=1
x1−x2+x3+x4−x5=1
x1−x2+x3+3x4−3x5=1
20 lut 18:46
Artur z miasta Neptuna:
W
2 −W
1 oraz W
3−W
1
i Ci zostaje
| ⎧ | x1 − x2 + x3 − x4 + x5 = 1 | |
| ⎨ | 0 − 0 + 0 + 2x4 + 2x5 = 0 |
|
| ⎩ | 0 − 0 + 0 + 4x4 − 2x5 = 0 | |
W
3 − 2W
2
| ⎧ | x1 − x2 + x3 − x4 + x5 = 1 | |
| ⎨ | 0 − 0 + 0 + 2x4 + 2x5 = 0 |
|
| ⎩ | 0 − 0 + 0 + 0 − 6x5 = 0 | |
czyli:
| ⎧ | x1 = k ; k∊R | |
| ⎜ | x2 = l ; l∊R | |
| ⎨ | x3 = 1+l−k |
|
| ⎜ | x4 = 0 | |
| ⎩ | x5 = 0 | |
gorszego przykładu już wybrać nie umiałeś ?
20 lut 18:51
kozak: Taki znalazłem ale był prostsze to umiałem zrobić a tego nie
20 lut 18:54