pomoc
magnum: W urnie znajduje się 20 losów, w tym jest 5 wygrywających. Maciek losuje 3 losy. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wśród nich:
a) są dwa wygrywające;
b) przynajmniej jeden jest wygrywający.
20 lut 18:37
Vizer: A− z 3, dwa wygrywające
P(A)=...
B − przynajmniej jeden wygrywajacy
B' − żaden nie wygrywa
P(B)=1−P(B')=...
Nie wiem czy dobrze, bo dawno prawdopodobieństwo robiłem i chciałem sobie przećwiczyć, więc jak
ktoś może niech sprawdzi
20 lut 18:41
Artur z miasta Neptuna:
| | (5*4*20)*3 | |
a) P(A) = |
| = .... |
| | 20*19*18 | |
| | 15*14*13 | |
b) P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = ... |
| | 20*19*18 | |
20 lut 18:42
Aga1: a) poprawka
Dwa wygrywające tzn. 2 wygrywające i 1 przegrywający ( jak pojawia się
i to mnożymy)
Podobnie w b zamiast + jest *.
20 lut 18:45
Vizer: Oj tak znaki mi się "mylły", dzięki
Aga1 za poprawienie
20 lut 18:49
magnum: Dzięki wielkie za pomoc
20 lut 18:54