ABCD: Dla jakiej wartości parametru m prosta
mx - y = 0 ma pkt wspólny z odcinkiem AB jeśli A(-4,0), B(0,4)?
6 maj 15:43
mrgiver: nasza prosta ma postac y =mx => przechodzi przez poczatek uklau wspolrzednych
przez punkty A i B przechodzi prosta y=x+4
naryuj sobie to na kartce
wychodzi, ze szukamy takich prostych, ktorych kat nachylenia α zmienia sie od 90 stopni
(włacznie, punkt B) az do 180 stopni (włacznie, punkt A)
czyli 90st ≤ α ≤ 180 st
poniewaz m = tg α
wiec -∞ < m ≤ 0 (ujemny wspolczynnik, bo ta prosta jes "malejaca")
sytucji m =0 odpowiada przechodzenie przez punkt A
przechodznei przez punkt B odpowiada x = 0, co mozna zinterprtetowac tak, iz m=-∞
7 maj 15:38