funkcja homograficzna, styczna
kylo1303: | | a | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Udowodnij, że pole trójkąta ograniczonego osiami |
| | x | |
układu współrzednych i styczną do wykresu funkcji f nie zależy od wyboru punktu styczności.
Nie bardzo wiem jak sie za to zabrac.
20 lut 18:32
Artur z miasta Neptuna:
wzór na styczną do wykresu w punkcie x=x
0 jest następujące ... (znajdź sobie −−− na pewno jest
tam pochodna funkcji f(x)).
po wyznaczeniu − pokaż gdzie się przecina styczna z osiami OX i OY (w zależności od x
0)
20 lut 18:47
kylo1303: Tylko ze ja nie mialem pochodnych, jestem w liceum klasa maturalna, ale poszperam, poczytam i
moze cos dam rade wykminic.
20 lut 18:57
kylo1303: Jak juz pisalem wyzej nie mialem pochodnych ani nic z tym wspolnego, ale o to moje
rozwiazanie:
y−f(x)=f'(x)(x−x
0)
po podstawieniu i wykonaniu dzialan:
| | a(1−x0) | |
Punkt przeciecia osi OY wynosi |
|
|
| | x0 | |
Punkt przeciecia osi OX"
y=0 ⇔ (x=x
o≠0 v x
0=1)
I co dalej?
20 lut 20:39
kylo1303: Tzn tak dodam tylko ze wiem ze musze wymnozyc odpowiednie wspolrzedne pkt przeciecia, ale
chodzi mi o ten OX (mam zrobic 2 przypadki?) + czy jak wyjdzie mi jakis wynik to bedzie to
odpowiedz na zadanie?
P.S. W poleceniu jest tez zastrzezenie ze a≠0
20 lut 20:43
Artur z miasta Neptuna:
| | a | | a | |
y − f(x0) = f'(x0)(x−x0) ⇔ y − |
| = − |
| (x−x0) ⇔ |
| | x0 | | x02 | |
dł na OX −−− 2x
0
| | 2a | |
PΔ = |
| *2x0 / 2 = 2a = const. |
| | x0 | |
c.n.w.
20 lut 20:55
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście błąd musiałem zrobić:
| | a | | 2a | |
y = − |
| x + |
| (bez 2 w mianowniku wyrazu wolnego) |
| | x02 | | x0 | |
20 lut 20:56
kylo1303: Dzieki wielkie, troche brakuje mi jeszcze wprawy
20 lut 21:22