pomoc
elvis: Ile różnych słów (mających sens lub nie) można ułożyć przestawiając litery wyrazu "pudel"?
20 lut 18:30
BLAZEJ_505: 5!=120
20 lut 18:31
Przypadzio: 5!
20 lut 18:31
elvis: A jest do tego jakieś zadanie?
20 lut 18:38
BLAZEJ_505: ale jakie zadanie?
na pierwszym miejscu może stać każda z dowolnych liter =5
na drugim pozostałe= 4
na trzecim= 3
na czwartym= 2
na piątym= 1
mnożąc to otrzymamy 5*4*3*2*1=5!=120
20 lut 18:41
Artur z miasta Neptuna:
ewentualnie ... jak jesteś człekiem który musi mieć na podpórkę teorię −−− jest to permutacja 5
(różnych) elementów (czyli 5!).
20 lut 18:43
elvis: Aha, ja się nie znam, mam 13 lat

To nie dla mnie...z góry dzięki
20 lut 18:48