nierównośc z wartością bezwzględną
malwinka: Cześć,mam takie zadanie z wartością bezwzględną ale kompletnie brak pomysłu jak to zrobić :
|x|
a) −−−− > 2
x+2
b) | 2/|x| − 1 | < 0
20 lut 17:59
Tragos: D: x + 2 ≠ 0
x ≠ −2
D = R / {−2}
| |x| | | 2(x+2) | |
| − |
| > 0 |
| x + 2 | | x+2 | |
(|x| − 2x − 4)(x + 2) > 0
1. dla x ≥ 0
(x − 2x − 4)(x + 2) > 0
(−x − 4)(x + 2) > 0
(x + 4)(x + 2) < 0
x ∊ (−4, −2)
x ∊ ∅
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. dla x < 0 i x ≠ −2
(−x − 2x − 4)(x + 2) > 0
(−3x − 4)(x + 2) > 0
(3x + 4)(x + 2) < 0
| | 4 | |
x ∊ (−2, − |
| ) ∧ x ∊ (−∞, 0) / {−2} |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 4 | |
x ∊ ∅ lub x ∊ (−2, − |
| ) |
| | 3 | |
20 lut 18:09
Tragos: b) brak rozwiązań, ponieważ wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna
20 lut 18:11
malwinka: bardzo dziękuję,ale w tym b) , w odpowiedziach pisze:
x=2 i x=−2
20 lut 18:17
Tragos: to zapewne źle jest przepisane, czy nie powinno być
?
20 lut 18:20
malwinka: ooooo tak,mój błąd
20 lut 18:23