oblicz
martabb: a ten układ równań czy może byc cos takiego
2x+y=5
(x−1)(x+2)=(x−1)(x+7) sorry nie wiem jak się robi klamerke do układu równań
x−1=0 lub x+2=0 lub x−1=0 lub x+7=0
x=1 x=−2 x=1 x=−7
dla x=1 y=3
dla x=−2 y= 9
dla x=−7 y=19
20 lut 17:57
Hurwitz : Absolutnie nie!
20 lut 17:59
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze −−− jeżeli x=−2, to równanie (x−1)(x+2)=(x−1)(x+7) jest błędne (bo masz 0=(−3)*5)
tak samo dla x=−7
20 lut 18:00
martabb: prosze zróbcie cos z tym
20 lut 18:06
Artur z miasta Neptuna:
wymnóż nawiasy w drugim równaniu i poprzerzucaj wszystko na jedną stronę, poredukuj i ci
"wyjdzie" 'x'
20 lut 18:08
martabb: czyli tak po zredukowaniu
−5x=−5
x=1
y=3
20 lut 18:12