Logarytmy
michalcio: czesc
log3 + log27 + log 81?
Proszę o jakąś wskazówkę. Probowalem juz z 100 razy.
20 lut 17:53
Pan lodu i śniegu:
Nie dostrzegasz żadnego połączenia liczb
3, 27, 81?
hmm...?
20 lut 17:55
Hurwitz : suma logarytmów = logarytm iloczynu
20 lut 17:55
michalcio: dostrzegam połączenie tych liczb lecz nie wiem jak to ugryźć
20 lut 17:56
michalcio: dalej nie wiem
20 lut 17:58
Artur z miasta Neptuna:
... = log 3 + log 33 + log 34 = log 31+3+4 = log 38 = 8log 3
20 lut 17:58
Hurwitz : A taki wzór znasz logabc = clogab ?
20 lut 17:58
michalcio: odpowiedz to 4 log 9
20 lut 18:01
Artur z miasta Neptuna: a log 9 = log 32 = 2log 3
20 lut 18:09
michalcio: no tak ale wcześniej stała tam 8
20 lut 18:14