Równania kwadratowe z parametrem
woody: Proszę o pomoc.
dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania −x2−2x+m2+m+1=0
przyjmuje największą wartość?
20 lut 17:45
Artur z miasta Neptuna:
| 1 | | 1 | | x2+x1 | | −b | | a | | −b | | 2 | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | a | | c | | c | | m2+m+1 | |
wyrażenie to będzie największe, gdy wyrażenie m
2+m+1 będzie > 0 ⋀ −>0
20 lut 17:56
Basia:
a= −1
b = −2
c = m
2+m+1
1. Δ>0
czyli rozwiązać nierówność
4 − 4*(−1)(m
2+m+1) > 0
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | | −ba | |
2. f(m) = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | ca | |
| | b | | a | | b | | −2 | | 2 | |
− |
| * |
| = − |
| = − |
| = |
| |
| | a | | c | | c | | m2+m+1 | | m2+m+1 | |
f(m) przyjmie wartość największą ⇔ g(m) = m
2+m+1 przyjmie wartość
najmniejszą
20 lut 17:56
Basia:
Artur.....
m2+m+1 nigdy nie dąży do 0, bo dla każdego m∊R przyjmuje wartości ≥
(−12)2 − 12+1 = 34
20 lut 18:01
woody: Ale delta wychodzi ujemna

i to mnie dezorientuje i nie wiem co mam robić dalej:(
20 lut 18:03
woody: a rozwiązanie ma wyjść takie: m=−1/2
20 lut 18:04
Artur z miasta Neptuna:
no i dobrze, że Δ<0 ... w takim razie ten wielomian jest zawsze dodatni = możesz podać
konkretny parametr 'm'.
Musisz znaleźć wierzchołek te paraboli (masz wzory) i będzie to najmniejsza wartość jaką
przyjmuje ten wielomian. Czyli wyrażenie będzie miało maksymalną wartość.
20 lut 18:07
woody: Dalej jakoś nie mogę tego poskładać w całość i zrozumieć:( W każdym razie bardzo dziękuje za
pomoc
20 lut 18:16