funkcja kwadratowa
Ewammm: Wyznacz największą wartość funkcji i najmniejszą wartość funkcji w podanym przedziale.
a) f (x)=3x2−6x−4 X= < 0;3 >
b)f(x)= −23x2+53x X= <0 ; 1 >
Bardzo proszę o pomoc
20 lut 17:37
Hurwitz : Liczysz f'(x)=0 i dostajesz x (np. w a) to x=1).
Obliczasz wartość f w punktach brzegowych przedziału i w tym co Ci wyjdzie z f'(x)=0.
Największa z tych wartości, to to czego szukasz.
Dla a) f(1) = −7, f(0) = −4, f(3) = − 5. ODP: −4.
20 lut 17:40
Hurwitz : Aj! f(3) = 5 − to jest odpowiedź.
20 lut 17:41
Tragos: Hurwitz, to funkcja kwadratowa i szkoła średnia, a ty wyjeżdzasz z pochodnymi

plan jest taki:
x
w = ?
jeśli x
w ∊ X, to liczymy f(x
w) = ?
liczymy wartość funkcji na końcach przedziału, np. w a)
f(0) = ?
f(3) = ?
20 lut 17:47
Hurwitz : Kazik to był − spalam się... Ale będzie na przyszłość
20 lut 17:48