reziv
Pan lodu i śniegu: Vizer,
nie wspominałeś, że masz analizę z doktorem F. (wykład).
20 lut 17:34
xXx: tak mamy z Panem W. F.
20 lut 17:47
Vizer: Owszem, a co

?
20 lut 17:49
Pan lodu i śniegu: A nic, tak się zastanawiam jak wygląda z nim analiza.

Z tego co pamiętam, to jest trochę
chaotyczny (i ciężko się czasem nie uśmiechnąć z wiadomych przyczyn

).
20 lut 17:53
Pan lodu i śniegu:
Miałem z nim matmę dyskretną, po czterech wykładach (rozpoznanie wstępne) przestałem na nie
chodzić.
20 lut 17:56
rumpek: Vizer,a gdzie ty konkretnie studiujesz

Jezeli mozna wiedzieć?
20 lut 17:59
Vizer: A skąd tego gostka znasz? Raz mówiłeś nawet, że inne wydziały to jakby inny świat

Hmm na
analizie na wykładach mogę się pochwalić 100% frekwencją, gostek ogólnie jest na luzie,
wstawia czasem swój czarny humor, ale egzaminy nie dał by oblać cały rocznik. Wykłady z nim mi
się podobały, wszystko rzeczowo było wykładane. Chociaż raz mieliśmy zastępstwo z Panią dr. N.
i wykłady przez nią były dużo lepiej prowadzone, ale ogólnie nie narzekam. Tak, śmiech ma
zabójczy
20 lut 18:03
Vizer: rumpek Informatyka, AGH
20 lut 18:04
rumpek: mhm

coś ciekawego?

trudno w ogóle się tam dostać?
Bo tak się zastanawiam czy AGH czy Uniwerek Wrocławski Infa
20 lut 18:05
Vizer: Może nie odczułem tego, ze on nie uczy za dobrze, bo w miarę ogarniałem ten materiał zawsze, bo
na ćwiczeniach ( które wg mnie prowadzone były najlepiej ze wszystkich) zawsze trochę do
przodu braliśmy materiał i było łatwiej wszystko zrozumieć później
20 lut 18:08
Vizer: Oj łatwo się tam nie jest dostać, a jeszcze trudniej utrzymać, w tym roku (a w zasadzie
tamtym

) próg wynosił 887 pkt na 1000 więc sporo trzeba było mieć.
20 lut 18:10
rumpek: 
A co wy teraz macie? z programowania coś? Jak ogólnie wygląda pierwszy rok studiów

?
W szkole licealnej miałeś dużo z programowania, czy praktycznie wszystkiego się na studiach
uczysz ?
20 lut 18:12
Pan lodu i śniegu:
Szczerze mówiąc, to moim dr F. się nie umywa do pani dr Zw.

Przynajmniej na wykładach nie da
się zasnąć (za szybkie

).
Niektórych prowadzących mamy tych samych. Nasz wydział to jednak głównie fizycy, a kierunek IS
istnieje tu od niedawna, więc brakuje ludzi od niektórych przedmiotów (pożyczamy od was).

Obstawiam, że architektury komputerowe będziesz miał z "panem Kleksem" − jak tylko go
zobaczysz, to od razu dowiesz się dlaczego tak go nazywają.
20 lut 18:14
Pan lodu i śniegu: moim zdaniem dr F...
20 lut 18:15
Basia:
Uprzejmie i samokrytycznie informuję, że prawie wszyscy (w potocznym sensie tego
wyrażenia) naukowcy matematycy to niekiepskie dziwadła (łagodnie mówiąc). A talentu
pedagogicznego niestety mają w większości mniej niż zero. Cierpliwości też.
20 lut 18:17
Pan lodu i śniegu:
prawie wszyscy − już myślałem, że wszyscy oprócz skończonej ilości.
20 lut 18:21
Basia:
po to był nawias !
20 lut 18:24
Vizer: W szkole programowania tyle co nic. Jest jeden przedmiot z pisania algorytmów, i przydałoby się
coś wiedzieć jednak wcześniej, bo jest ciężko, mi niestety nie udało się zaliczyć tego
przedmiotu i mam trochę przechlapane, ale to już moje zmartwienie. Ważne też by mieć dobre
przygotowanie z matmy, bo jednak materiał idzie szybko i ważne jest by w miarę to ogarniać,
dlatego dobrze jest ogarniać materiał z liceum i na wakacjach porobić sobie granice, pochodne,
by mieć łatwiejszy start. Z fizyki nie trzeba mieć mega wiedzy, zależy tez na jakiego
ćwiczeniowca trafisz, ale ogólnie egzamin mimo, ze ustny to lajtowy nawet (chociaż fizyki w
kolejnym roku ma nie być, przenieść ją mają na 3 semestr, więc luz, ale info jeszcze
niepotwierdzone

). Także podsumowując WDI (bo tak się nazywa ten przedmiot [Wstęp do
informatyki], który trzeba zdać, bo nie ma się dopuszczenia na drugi rok studiów) jest
najważniejsze i na nim trzeba najwięcej czasu poświęcić. Jak coś chcesz jeszcze wiedzieć
pytaj
20 lut 18:35
rumpek: A dla "dojezdnych" coś ciekawego oferują? Jakieś tańsze miejsca w akademiku

? I ile tak
trzeba przedmiotów zdawać?
20 lut 18:40
Vizer: Nie wiem dokładnie jak to jest z tymi akademikami do końca, bo sam mieszkam na stancji z
kolegami, ale chyba dla dojezdnych specjalnych ofert cenowych nie mają, a przynajmniej w tym
roku nie było

. A i od tego semestru przenosimy się do super, mega, ultra, wypasionego,
nowego budynku Informatyki ( musiałem tą reklamę zrobić, bo Pan dr. G. nie byłby
zadowolony

).
Są 4 egzaminy: WDI, analiza, algebra, fizyka (kolejność nie przypadkowa

), więc sporo i dobrze
jest się systematycznie na początku uczyć, bo potem jest ciężko to wszystko ogarnąć.
20 lut 18:48
rumpek: 
a ile trzeba zdawać przedmiotów na maturze

? aby się tam dostać (no i wyniki też są
ważne). W sumie to można chyba składać do kilku uniwerków papiery, żeby się do któregoś
dostać? Poznań w sumie mam najbliżej

Bo do Szczecina na pewno nie idę

− strasznie słabe
zaplecze.
20 lut 18:51
Pan lodu i śniegu:
Vizer, ten nowy budynek waszego wydziału to ten obok Alfy?
20 lut 18:52
Pan lodu i śniegu:
rumpek, spokojnie wystarczy Ci (chyba):
matma podstawa 100%
matma rozszerzenie 80%
ang. podstawa 100%
ang. rozszerzenie 80%.
20 lut 18:53
rumpek: ang. rozszerzenia nie pisze
20 lut 18:55
Pan lodu i śniegu:
to w takim razie
matma podstawa 100%
matma rozszerzenie 100%
ang. podstawa 100%
I już jesteś.
20 lut 18:56
rumpek: hehehe

z tym ang, może fizą nadrobie

xD
20 lut 18:57
Pan lodu i śniegu:
Raczej nie nadrobisz, biorą do przelicznika matmę albo fizykę (co lepiej poszło).
Przynajmniej tak było dwa lata temu. Wątpię, żeby coś się zmieniło.
20 lut 18:57
rumpek: jasny gwint

, spróbować zawsze można

. Najdalej mam Kraków, bliżej Wrocław Poznań,
a najbliżej Szczecin

Do 3 uczelni złoże, na którąś się dostane (jak zdam z polaka

). A
można złożyć na jakąś uczelnie np.: dwa wnioski? − na matmę osobno i informatykę.
20 lut 19:00
Pan lodu i śniegu:
Zazwyczaj można, trzeba wtedy zapłacić więcej za wpisowe (może być też przewidziane dwa
kierunki w cenie jednego − zależy od uczelni).
20 lut 19:02
Pan lodu i śniegu:
Podejrzewam, że na matmę łatwo jest się dostać.
20 lut 19:03
rumpek: Też tak podejrzewam
20 lut 19:04
Vizer: Więc progi liczyło się w tym roku ze wzoru:
W=4*G+J
gdzie G − główne przedmioty na EAIiE są to matma i fiza, jesli zdajesz matmę poziom podstawowy,
który musisz, i rozszerzoną są one obie brane pod uwagę w przeliczniku G, czyli majac np. 80%
z podstawy, 70% z rozszerzenia to wynik: 4*(80+70) = 600
J− jezyk obcy, max punktów to 200, bo liczony jest tu podstawa i rozszerzenie

Dlatego nawet
jak nie umiesz za dobrze języków to warto wziąć rozszerzony, bo zawsze jakieś punkty wpadną,
które mogą przesądzić o dostaniu się na wymarzony kierunek (wiem to z autopsji, bo na ten
kierunek ważne jest by mieć ten język rozszerzony, bo poprostu zabraknąć może punktów)
Także na pewno matmy trzeba obie zdać >90% i język podstawowy i rozszerzony jak najlepiej.
Moja matura : Matma P − 100%, matma R − 98%, angielski P − 91% i angielski R − 34% (z których
jestem najbardziej dumny

)
20 lut 19:04
Pan lodu i śniegu:
Vizer, jeśli złożyłbym do was to bym się dostał z wynikiem z matmy R − 68%

(był niski
próg dla mojego rocznika).
20 lut 19:07
rumpek: nie no
Vizer gratulacje

takie wyniki

ustne trudne były − stres? Pewnie dużo
powtarzałeś przed maturą z matmy rozszerzoną

?
20 lut 19:09
Vizer: rumpek trochę szkoda z tym anglikiem, ale jeśli napiszesz obie matmy na 100% i anglika na
+90 to może się uda, na AGH możesz darmowo wybrać chyba 5 kiesrunków na różnych wydziałach,
więc luz, w tym roku na matmę stosowaną 700pkt.
Panie lodu i śniegu http://www.ki.agh.edu.pl/strona/nowy-budynek
20 lut 19:11
Pan lodu i śniegu:
Vizer, czyli nie ten.

W sumie słyszałem, że ten obok Alfy to ma być wydział
nanotechnologii (ale jak wiadomo, to tylko nazwy).
20 lut 19:17
Vizer: Ustny w zasadzie luz, przynajmniej w mojej szkole, bo to matura jakby wewnętrzna, 6 pkt mozna
zdobyć z minimalną wiedzą, ja np. do ustnego z polaka przygotowywałem sie 2 dni przed i na
17pkt zaliczyłem, więc ustny to najmniejsze piwo do wypicia

Do matmy nie przygotowywałem się
jakoś szczególnie (ogólnie trzecia klasa liceum była dla mnie totalnym lenistwem, bo nic
oprócz matmy nie robiłem, miałem tak ustalony podział godzin, ze przedmioty jak biologia,
geografia, chemia... pokończyły mi sie wraz z drugą klasą, więc luuzik), ogólnie
systematyczność, przerobienie całego informatora maturalnego z matematyki z CKE (ważne!) i
przerobienie wszystkich maturek wystarczyło by na luzach tą maturę napisać.
20 lut 19:18
Pan lodu i śniegu:
rumpek, stresu nie ma (no dobra jest bezpośrednio przed wejściem troszkę

). Obie
ustne z angielskiego rozwaliłem na maksa, ucząc się stosunkowo niewiele (duuużo więcej do
matmy...)
20 lut 19:19
rumpek: Pan lodu i śniegu − 100% rozszerzenia z matmy ?

tylko podziwiać
20 lut 19:21
Pan lodu i śniegu: Chyba coś źle przeczytałeś.
20 lut 19:21
rumpek: możliwe

i tak najbardziej boje się polskiego, ok dzięki za wszystkie odpowiedzi
20 lut 19:27
Pan lodu i śniegu: Good luck.
20 lut 19:28
Vizer: Spoko loko i powodzenia
20 lut 19:29