20 lut 17:27
Hurwitz : |2/x|<1 ⇔ |x|> 2 to jest dziedzina.
Wtedy
1/ (1− 2/x) < x − 1 ⇔ x/(x−2) < x−1 ⇔ (x−(x−1)(x−2))(x−2)<0
20 lut 17:31
Gośka: nie rozumiem ostatniego zapisu
20 lut 17:37
Gośka: co to jest za ostani zapis, możesz wytłumaczyc?
20 lut 17:56
Gośka: no i z tego wychodzi mi (−x2+4x−2)(x−2)
20 lut 17:57
Gośka: dobrze?
20 lut 17:57
Hurwitz : Piszę tak, bo ułamki wychodzą koślawe... Popatrz na nawiasy + iloraz ma taki sam znak jak
iloczyn.
20 lut 17:57
Gośka: no i ułamki wychodzą normalne x=2+√2 i x=2−√2 to są te koślawe ułamki?
20 lut 17:59
Gośka: i co teraz? jak sformułować końcową odp.?
20 lut 18:00
Gośka: wyszło mi xε(−∞,−2)u(2,2+√2) dobrze?
20 lut 18:03
Gośka: ?
20 lut 18:11
Przypadzio: Hurwitz a mógłbyś to rozpisać? bo nie mam bladego pojęcia skąd to wszystko Ci się pobrało...
20 lut 18:30
Gośka: proszę o sprawdzenie
20 lut 18:30
Gośka: to ja właśnie tez nie
20 lut 18:30
Gośka: ?
20 lut 18:43
Gośka: prosimu o pomoc
20 lut 18:54
Gośka: zerknie ktoś?
20 lut 19:11
Artur z miasta Neptuna:
źle

to co napisałaś to jest zbiór dla których 'L' przyjmuje wartość skończoną. Prosty
przykład ... niech x = −100'000'000'000'000'000'000'000'000'000.....'000
L ≈ 1 > 0 > x−1 czyi sprzeczne
20 lut 19:26
Gośka: czyli w każdej nieskończonej nierówności będzie sprzeczne, bez względu na nierówność?
20 lut 19:33
Artur z miasta Neptuna:
niee
dla tej nierówności, wartości ujemne będą sprzeczne
wyznaczyłaś dla jakiego x, |q|<1 ... teraz rozwiąż tą nierówność przy tym właśnie założeniu
20 lut 19:36