wielomiany trudne
nieumie: Proszę o pomoc
liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W9X)=X3+ax2+b
a)wyznacz a i b oraz trzeci pierwiastek
b) rozwiąż nierówność log0,5 z 7 * W(x)>0
20 lut 17:17
Tragos: W(x) = x
3 + ax
2 + b
{ W(2) = 0
{ W(−3) = 0
rozwiązujesz ten układ równań i masz a i b
20 lut 17:18
nieumie: aa przepraszam wklejałam zadanie i przeoczyłam, a i b już mam, trzeci pierwiastek też (−) mam
problem z podpunktem b)
20 lut 17:20
Basia:
wskazówka:
log0,57 < 0 czyli W(x) też musi być ujemne
20 lut 17:22
nieumie: hmm ale nie wiem jak to rozpisać :<
20 lut 17:32
Basia:
podaj wartość a i b i wartość trzeciego pierwiastka
20 lut 17:34
nieumie: a=7 b=36 x3=−6 przynajmniej tak mi wyszło
20 lut 17:36
Basia:
no to W(x) = x3 + 7x2 + 36
i to jest źle, bo
W(2) = 8 + 7*4 +36 ≠ 0
najpierw to musisz poprawić
20 lut 17:45
nieumie: przepraszam b=−36
teraz się zgadza
20 lut 17:46
Basia:
zgadza się
czyli
W(x) = x3 + 7x2 − 36 = (x−2)(x+3)(x+6)
i to ma być ujemne
czyli rozwiązujesz nierówność
(x−2)(x+3)(x+6) < 0
fala, wykres itp.
20 lut 17:48
nieumie: dziękuję!
20 lut 17:49