pomocy!!
ania: ile wynosi liczba n wyrazów ciągu arytmetycznego jesli Sn=420 a
1=3,a
4=57
mi wyszlo ze liczba n to 70,ale wydaje mi sie ze cos pokrecilam,dobry wynik
20 lut 17:15
ania: a i jeszcze mam takie zadanie:a
3=18,a
5=162 sa wyrazami c,geometrycznego.oblicz pierwszy wyraz
i iloraz tego ciągu.Wyszlo mi ze a
1=2 a iloraz to mam z czego wyliczyc? podzielic wyraz
trzeci z wyrazem piątym

proszę o pomoc
20 lut 17:17
Basia:
ad.1 niestety nie
ad.2
q
2 = 9 ⇒ q=......... (dwie odpowiedzi !)
20 lut 17:20
ania: aha czyli w drugim 3 i −3 ok dziekuje

a w tym pierwszym to ile powinno wyjść
20 lut 17:22
Basia:
a
1 = 3
a
4 = a
1+3r = 57
3 + 3r = 57
r = 19
19n
2 − 13n − 840 = 0
dalej policz sama
20 lut 17:33
ania: teraz mam wyliczyc delte

jesli tak to wyszlo
√253 dobrze?
20 lut 18:02
Basia:
Δ = 13
2 + 4*19*840 = 64009
√Δ = 253
| | 13+253 | | 266 | | 133 | |
n2 = |
| = |
| = |
| = 7 |
| | 2*19 | | 2*19 | | 19 | |
20 lut 18:06