dwumian newtona
anna: | | 1 | |
Wyznacz środkowy wyraz rozwinięcia (x− |
| )18 |
| | 3√2 | |
Rozważ dwa przypadki.
20 lut 17:09
Hurwitz : | | | |
Jakie dwa przypadki? − | * 2−3 |
| | |
20 lut 17:13
anna: gdyby ktoś pomógł mi z tym to byłabym wdzięczna!
20 lut 17:14
anna: w odp mam coś takiego
20 lut 17:17
Hurwitz : Dobrze, ja podałem Ci tylko współczynnik przy x9. Więc to to samo...
20 lut 17:18
anna: kurczak, nie rozumiem tego ni..
20 lut 17:23
20 lut 17:25
anna: Hm, mam to wszystko w zeszycie w sumie..
Okej, mogę to wyznaczyć ze wzory na k − ty wyraz?
czyli byłoby coś takiego:
20 lut 17:31
anna: tak?
20 lut 17:31
anna: ale skąd bierze się 2−3?
20 lut 17:39
Hurwitz : To ten ostatni czynnik: {...}9.
20 lut 17:43
20 lut 17:45
Hurwitz : (3√2)9 = 8
20 lut 17:45
anna: kurcze, nie nadążam.
stosujesz tu jakies prawo o potęgach/pierwiastkach?
20 lut 17:49
Hurwitz : Poooowooooli: 3√2 = 21/3 czyli ( 3√2 )9 = (21/3)9 = 29/3 = 23 = 8
20 lut 17:50
anna: O boże, ale się zamotałam ; o
okej, dzięki.
20 lut 18:12