:(
zrozpaczona: hej czy ktoś mi podpowie? powtarzam sobie własnie materiał do matury i nie bardzo wiem o co
cho.. tak więc zatrzymałam się na temacie proste równania z bezwzględną wartością. nauczyciel
zadał mi dwwa proste równania jedno rozwiązałam sama a przy drugim nie bardzo wiem czego się
złapać.. prosiłabym o pomoc
| 3x+ 2 | = 4
3x + 2 = −4 U 3x + 2 = 4
3x = −4 − 2 U 3x − 4 = −2
x = − 6 U x − 2
dobrze rozwiązalam?
| 1 −2x | = 7
z tym przykladem mam problem, bo liczbe z x mam wpisana jako drugą i zapomniałam jak szło to
20 lut 16:37
Aga1: 3x=−6 lub 3x=2
Tak samo
1−2x=−7 lub 1−2x=7
licz dalej
20 lut 16:40
zrozpaczona: −2x=−7−1 U −2x=−7+1
−2x=−8\−2 U −2x=−6\−2
x=4 U x=3
?
20 lut 16:49