dziedzina logarytmu
tomq: | | x2−9 | |
Potrzeba mi dziedziny funkcji g(x)=loga2 |
| .. bo wychodzi mi od (−∞,−3)∪(3,∞), |
| | |x|−3 | |
gdzie robię błąd?
20 lut 16:32
rumpek:
| | x2 − 9 | |
g(x) = log2 |
| |
| | |x| − 3 | |
tak to ma wyglądać?
20 lut 16:34
tomq: tak

przypadkowe a
20 lut 16:35
Aga1: | IxI2−9 | |
| >0 i IxI−3≠0 i podstawa >0 i podstawa≠1 |
| IxI−3 | |
20 lut 16:37
tomq: no to z tego (x−3)(x+3)>0 nie tak?.. bo wiem, że x≠3 i x≠−3.. ale dlatego nie przedział?
20 lut 16:38
rumpek:
b > 0
1
o x ≥ 0
D = R − {3}
(x − 3)(x + 3)(x − 3) > 0
(x − 3)
2(x + 3) > 0
x∊(−3,3)U(3, +
∞)
2
o x < 0
D = R − {−3}
(x − 3)(x + 3)(−x − 3) > 0
−(x − 3)(x + 3)(x + 3) > 0
−(x − 3)(x + 3)
2 > 0
x∊(−
∞, −3)U(−3,3)
3
o Suma rozwiązań
20 lut 16:38
rumpek: naturalnie sprawdź obliczenia xD
20 lut 16:40
rumpek: i na to:
1
o x∊(−3,3)U(3, +
∞)
nakładasz warunek x ≥ 0
2
o podobnie jak 1
o
20 lut 16:41
tomq: aj no tak

dziękuje
20 lut 16:41
Hurwitz : A czy tak jest źle?
(x2−9)/(|x|−3)=(|x|2−9)/(|x|−3)= (|x|−3)(|x|+3)/(|x|−3)=|x|+3 czyli zawsze dodatnie.
Zatem dziedzina to |x| ≠ 3.
20 lut 16:47